Na co si dát pozor při výběru běžeckého pásu?

Během našich instalací Spoteee v posilovnách jsme se setkali s mnoha druhy pásů. Musím říct, že se obecně jejich kvalita zvyšuje a to je dobře. Na co si ale dát pozor, když používáme v oblíbeném fitku běžecký pás?

Nejvíce bychom se měli zaměřit vždy na vlastní zdraví. Být si jistí, že pás, který používáme, má dostatečné tlumení nárazů. Zjednodušeně čím robustněji pás od pohledu působí, tím lépe bude tlumit. Pokud Vám navíc pás poskytuje pocit stability, pak jste pravděpodobně u kvalitního stroje. Ostatní parametry od nastavování sklonu, přes rychlost, uběhnutý profil a měřené kilometry jsou samozřejmostí většiny trenažérů.

Samostatnou kapitolou jsou pásy s integrovanými televizemi a monitory. Osobně jsem proti takovýmto typům pásu. Ve většině případů se musí běžec dívat směrem dolů a to nepodporuje správnou pozici těla při běhu. I proto je pro Spoteee otestovaná výška televize přesně pro správnou pozici těla při běhu.

Pokud budete vybírat pás na doma, nedejte prosím na levné varianty nejasné výroby. Investice by se velmi rychle rozplynula. Určitě se vyplatí pořídit pás za několik desítek tisíc korun a ověřit si právě alespoň základní parametr tlumivosti. V domácích instalacích je také dobré dbát na hlučnost, abychom neobtěžovali sousedy nebo zbytek domácnosti.

Jen pro zajímavost, na fotografii níže je předchůdce běžeckých pásů. Tzv. šlapací schody, které se používaly ve vězení, jak nástroj k převýchově vězňů a vyrábění elektřiny. Dnešní účel je tak daleko příjemnější, i když se to na první pohled nezdá 🙂

Předchůdce běžeckých pásů
Zdroj: Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/File:Coldbath-fields-treadmill-mayhew-p306.jpg

Na závěr. Ať už budete v posilovně nebo vybíráte pás na doma. Dávejte vždy hlavní důraz na sebe a zdraví. Vybírejte tedy pásy, které dostatečně tlumí otřesy a pohyb na nich bude mít ten správný efekt.

Honza


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *