5 důvodů, proč okamžitě skončit s “Like & Share” soutěžemi na Facebooku

Jistě se vám stalo, že jste si zapnuli Facebook a byli přímo zahlceni otravnými soutěžními příspěvky od vašich přátel. Sdílej tuto stránku se svými přáteli a vyhraj víkend na chatě. Označ, že se ti líbí tenhle příspěvek a získej nejnovější model bot nebo iPad. Zdá se vám to povědomé? Nám taky.

Like & Share příspěvky, teda příspěvky, ve kterých vás Facebook stránky žádají o lajky na stránce anebo sdílení jejich fotky, se v poslední době rozmohly jako houby po dešti. Dělají to téměř všichni a vy jste si možná řekli, že na tom není nic špatného. Koneckonců – jde přece o co nejvíce nových lajků. Nebo ne?

13509773_10206697998434944_1538916299_o-2 vyhraj víkend v horách – Facebook Search

Vlastně, ani ne. Pravda je totiž to někde úplně jinde. Proto jsme si pro vás připravili 5 důvodů, proč byste měli ihned skončit s tímto typem soutěží.

1) Je to proti pravidlům Facebooku

Vaši uživatelé to možná nevědí. Vy možná taky ne. Ale tyhle praktiky jsou od Facebooku zakázány:

  • nemůžete po uživateli chtít, aby něco sdílel na svůj profil, nebo na profily svých přátel,
  • nemůžete po uživateli chtít, aby pro vstup do soutěže “lajknul” vaši stránku,
  • nemůžete po uživateli chtít, aby označil své kamarády do komentářů,
  • nemůžete losovat tisícího nebo xyz fanouška Vaší stránky, stejně jako nemůžete losovat ze všech fanoušků stránky nebo ze všech sdílení příspěvku (tyto seznamy vám nejsou dostupné),
  • nemůžete dělat dalších xyz věcí, které jsou v rozporu s pravidly Facebooku.

Kromě toho, že nebudete před svými byznys partnery vypadat dobře, se může klidně stát, že se ráno vzbudíte a bude na vás čekat upozornění: “Dobrý den, Vaše stránka byla odstraněna, protože porušovala naše Podmínky použití.

2) Myslíte si, že máte příspěvky pod kontrolou? Tak to se pletete!

Ruku na srdce. Kdo z vás má nastavené soukromí svého profilu na veřejné pro všechny? Že vy píšete příspěvky jenom pro své přátelé, maximálně přátelé přátel? Ani se vám nedivíme.

Uvědomte si, že se podobně chovají taky vaši fanoušci. Jako administrátor stránky budete moct vidět jenom ty sdílení, které jsou veřejná pro všechny. Proto se nedivte, když bude na příspěvku 20 sdílení a vám se ukážou jednom tři.

fb

3) Krátkodobě se vám zvýší zapojení fanoušků, ALE..

Uživatelé většinou lajkují příspěvek, ne vaši stránku. Vyšší počet lajků na příspěvku vypadá sice v krátkém období dobře, ale v dlouhém období to nevede k ničemu a jedna vlaštovka (=úspěšný příspěvek) ještě jaro nedělá.

Navíc, lidé, kteří vám dají lajk nejen na příspěvek, ale na stránku, mohou mít zájem jenom o soutěže. A o vás se nemusí zajímat vůbec, natož stát se Vašimi zákazníky. Když poté zveřejníte nesoutěžní příspěvek, často si ho schovají. A to vyšle signál Facebooku o tom, že vydáváte obsah nízké kvality. A vaše další příspěvky se pak zobrazí ještě méně lidem.

4) Stane se z vás SPAM

Na sociálních médiích si nevytvářejte negativní obraz. Nikdy. Tím, že zahltíte obsah Facebooku soutěžními obrázky pochybné kvality, nepřidáváte lidem žádnou hodnotu. Stáváte se jenom obyčejným spamem.

Skutečně chcete, aby skončily vaše příspěvky v spamovém moři? Představte si, že na vaší nástěnce vidíte tento odkaz:

-7 like a share – Facebook Search

V lepším případě přejedete očima, v horším skryjete spamujícího kamaráda a povíte si, že s uvedenou stránkou nechcete mít nic společného.

5) Začněte se věnovat důležitějším věcem

Když nebudete muset dělat soutěže pochybné kvality, budete mít čas dělat věci, které vám skutečně přidávají na hodnotě. Třeba věnovat se kvalitnímu obsahu. Vést se svými klienty dialog. Nebo dělat kvalitní soutěže 🙂

Mimochodem, je jenom na vás, jestli se rozhodnete sdílet tento blog. Jestli ano, nedostanete žádný víkendový pobyt v horském hotelu, iPhone nebo nejnovější kabelku. Ale pomůžete tomu, aby se o nevýhodách soutěží typu “Like & Share” dozvědělo ještě více lidí. Možná se pak jednou přihlásíte na svůj Facebook a bude bez otravných reklam : )


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *