3 argumenty, kterými odpůrcům pohybu zavřete klapačku

Jistě to znáte. Přivstanete si o dvě hodiny dříve než zbytek vašich kamarádů, vydáte ze sebe maximum při cvičení, hodíte si rychlou sprchu a dostavíte se plní spokojenosti do práce. Tam vás namísto pochvaly čeká leda tak věčně nespokojený kolega. Ten se zmůže jenom na konstatování, že si v sedmdesátce nebudete cítit kolena. Poslední, na co máte teď náladu, je pouštět se do nekonečných filozofických debat. Proto jsme pro vás připravili 3 rychlé argumenty, kterými ho můžete jednoduše uzemnit.

#1: Sportuji, protože chci žít déle

Pravidelný pohyb je pro prevenci civilizačních chorob tím nejlepším lékem. Lidé, co pravidelně sportují, mají o 20 až 30% nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci. Pohyb totiž snižuje hladinu LDL, neboli tzv. „zlého“ cholesterolu v krvi, také pravděpodobnost výskytu cukrovky a naopak, posiluje imunitní systém. Vždyť už 15 minut fyzické aktivity denně prodlužuje život o celé tři roky, zjistili taiwanští vědci ve studii z magazínu The Lancet.

#2: Sportuji, protože chci lépe spát

Spánek je pro výkon a zdraví člověka také velice důležitý. Po dobrém tréninku roste únava, člověk usne dříve a větší čas stráví v tzv. hlubokém spánku, kdy tělo regeneruje nejlépe. Taky jste si všimli, že od doby, kdy jste začali s pravidelným tréninkem, už nemusíte svůj budík pět krát odkládat?  To proto, že se aktivní lidé ráno budí mnohem svěžejší a s více energií do pracovního dne.

#3: Sportuji, protože se chci cítit lépe

Pohybovou aktivitou se do mozku uvolňují látky jako serotonin, dopamin nebo noradrenalin. To snižuje stres a přispívá k celkové lepší náladě díky více hormonům štěstí. Máte pocit, že je váš kolega delší dobu nevrlý? Pozvěte ho na společný výběh na zkoušku, možná si také na chvíli vyčistí hlavu – a pro změnu zavře klapačku 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *