Letní vedra a jak se s nimi vyrovnat během sportu?

Ve Spoteee si venku vyběhneme bez ohledu na to, jestli je tam příjemných 15 stupňů a lehký větřík nebo za okny zuří sněhová vichřice. Nevadí nám taky sportování v dešti. Ale když se ryska teploměru přiblíží ke kritické 40 a slunce pálí tak silně, že se již za 10 minut cítíme jako na Sahaře, tam už přestává všechna zábava.

Tak jsme se rozhodli připravit pro vás několik užitečných rad a produktů, které vám umožní zvládat letní horka. Honem ke čtení!

#1: Bojíte se rakoviny kůže? Vyhýbejte se největšímu horku

Rakovina kůže je nejběžnějším typem rakoviny a během života ní trpí až pětina všech Američanů. V Austrálii dokonce až 66% obyvatel. Jen v ČR vzrostl za posledních 30 let počet Čechů, kteří onemocněli touto zákeřnou nemocí až čtyřikrát. Příliš mnoho vystavování se slunečnímu záření vede k poškození kůže a ve dlouhém období také k rakovině. Obecně se nedoporučuje aktivní pohyb na slunci od desáté hodiny až do čtyř, kdy je intenzita slunečního záření nejvyšší. Jestli je to možné, preferujte raději ranní a večerní tréninky. Věřte nám. Vaše tělo vám za pět -deset let poděkuje. Tolik totiž trvá, než se následky dostaví. Když máte pocit, že se vám barví pokožka, už jste byli na slunci příliš dlouho.

Skin cancer
Příznaky rakoviny kůže (melanom): Když bude vaše pokožka vypadat takhle, je už příliš pozdě

#2: Nevyběhávejte bez opalovacího krému. A vyberte si ten správný

Když jdete v létě běhat mezi osmou hodinou ranní a sedmou večer, dejte si na sebe opalovací krém s ochranným faktorem alespoň 30. Že vám vadí kombinace krému a pocení? Nám taky. Proto vám doporučujeme sportovní opalovací krémy se zinkem, silicí nebo titanitem – tyhle látky si většinou s potem dobře poradí. Aplikaci opakujte nejpozději do dvou hodin a krém si naneste taky, když je venku oblačno.

Jak si vybrat správný opalovací krém pro sportovce? V testu sportovních opalovacích krémů od Rungo dopadli dobře hlavně tělový krém Lancaster Sun Sport Wet Skin a krém na tvář Galius Facial Cream SPF30 50ml, který navíc zabraňuje stékání potu do obličeje. První zmiňovaný koupíte za přibližně 400 Kč, druhý dokonce již za 240 Kč. Za nás ještě doporučíme ochranný sprej na vlasy l’Óréal Solar Sublime, který vlasy nemastí a navíc krásně voní. Jeho cena se pohybuje kolem 260 Kč.

Opalovací krém Galius Sun
Opalovací krém od firmy Galius využívá například i Mark Cavendish

#3: Dvakrát si promyslete, jestli vyběhnete bez trička

Důležité je taky dobře se obléct. Běh bez trička může být sice lákavý, ale neposkytuje vám žádnou ochranu proti UV. Preferujte raději lehké prodyšné trička. Zkuste si například vygooglit “Sportovní oblečení s UV filtrem”. Důležitá je taky barva trička. Zatímco bíle bavlněné tričko se může zdát dobrou možností, s jeho ochranným faktorem 5-7 je lepší možností určitě tkané tričko tmavší barvy. Do pokožky se vám tak dostane 2-5x méně UV záření. Takže pěkně do černého nebo se připravte na návštěvu dermatologa.

Solartex
Příkladem na sportovní oblečení s UV filtrem jsou třeba trička od firmy Solartex

#4: Nelamte si hlavu nad tím, jestli potřebujete brýle nebo kšiltovku. Aplikace to zjistí za vás

Možná se vám to nezdá, ale právě pokožka hlavy a oči jsou nejohroženější a často také nejméně chráněny části lidského těla. Přikrývku hlavy a sluneční brýle  byste měli  nosit již při průměrné sluneční aktivitě. A jestli svému úsudku ohledně doplňků nevěříte, je tu pro vás jednoduchá aplikace, která vám na základě vaší polohy vypočte, kolik času a s jakými doplňky můžete bezpečně strávit vystavění slunečnímu záření. UVmeter – Check UV Index je k dispozici na App Store za jeden dolar a určitě se vyplatí. Například dnešní předpověď pro Brno vypadá následovně:

UV záření aplikace
Kolik z vás si dnes vzalo sluneční brýle i kšiltovku?

#5: Proč namočení hlavy do vědra s vodou není nejlepším řešením

Jestli vám někdo říká: “Namoč si hlavu, ať nedostaneš úžeh” pravděpodobně to s vámi myslí dobře. Ve skutečnosti to ale není nejlepší rada, protože voda působí jako lupa a sluneční paprsky ještě více odráží. Následkem toho vaše vlasy blednou, vysušují se a více trpí taky vaše pokožka. Jestli se přesto chcete ochladit, mnohem více pomůže mokrý šátek nebo kapesník.

jak se nejlepe ochladit
Jak se nejlépe ochladit? Ne, takhle to nebude..

Nebo můžete zkusit Chladivý ručník Coolar. Krom toho, že chladí, nekape a mokrý vydrží až 3 hodiny. Při běhání si ho omotejte kolem krku, vezměte si ho na kolo nebo na pláž. A když se ručník vysuší, jednoduše ho namočíte do vody, vytřepete a chladíte se dále. Na stránce www.chladivyrucnik.cz se prodává již za 349 Kč a nám to přijde jako dobrá koupě. Tak co, pořídíte si ho také?

na cover photo
Chladivý ručník Coolar – nejlepší letní osvěžení?

Na závěr už jen dodáme, že je důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Raději si sebou vezměte vodu také do zásoby. Nikdy nevíte, kdy se vám může obyčejný trénink prodloužit. Věříme, že si naše rady vezmete k srdci, a že se uvidíme na některé z běžeckých akcí. Nejdříve již tenhle víkend v Českých Budějovicích, kde pro vás budeme točit trasu RunCzech půlmaratonu 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *