Proč na vaše Facebook příspěvky kliká stále méně lidí a jak to změnit?

Možná jste si všimli, že organický Facebook dosah vašich příspěvků za poslední rok pořádně poklesl. A poklesly také vaše likes a sdílení. Nepříjemné. No mám pro vás také zprávu, která vás potěší. Nejste v tom sami.

Důvody pro klesající čísla vašich postů

Tipněte si, kolik je dnes na Facebooku byznys stránek? 50 milionů! A tisíce jich přibývají každý další den. Růst je exponenciální, takže se předpokládá, že se toto číslo zdvojnásobí ještě do konce roku 2017. A možná i dřív. To samozřejmě vyvíjí tlak na váš timeline, protože se tam snaží dostat mnohem víc stránek než dříve. A mnohem více se také investuje do reklamy.

Facebook má pro obsah vašeho unikátního timelinu vzorec, který určuje, jaké příspěvky se vám jako běžnému uživateli zobrazí. Ne, neumím ho. Já a ani jiní markeťáci. Ale vím, že si při tom vybírá z příspěvku vašich přátel, placených reklam a také z příspěvků stránek, které máte lajknuté. Přesně v tomto pořadí.

Facebook je byznys jako každý jiný a potřebuje si na sebe vydělávat. A jeho hlavním zdrojem příjmu je právě reklama. Lidé na své nástěnce uvidí jenom omezený počet příspěvků, a jestli si za reklamu neplatíte, pravděpodobně se mezi ně nedostanete. Smůla.

klesajici Facebook dosah

 

Dá se s tím něco dělat, i když za Facebook reklamu nechcete utratit ani korunu? Samozřejmě. Čtěte dál.

#1: Pryč s nudnými statusy. Využívejte ve svých příspěvcích více vizuálů

Ještě pořád se najde v ČR mnoho stránek, které berou FB jenom jako nevyhnutné zlo. A když chtějí svým zákazníkům něco oznámit (např. že jim nefunguje elektřina), napíší o tom jenom jednoduchý status. Co myslíte, kolik je organický dosah takových příspěvků? Téměř nulový. A když máte takových příspěvků více, víte, co se stane? Facebook si začne myslet, že přidáváte nezajímavý obsah a bude snižovat také dosah vašich dobrých příspěvků. Není to také těžké. Vždyť i k rutinnímu příspěvku se dá najít zajímavá grafika a napsat zábavnější text. Například ve Fitness svět pod Palmovkou si takhle poradili s problémy s elektřinou:

Fitness svet pod palmovkou Best Practices

Dobrá práce!

#2: Dejte si záležet na tom, kdy postujete

Využijte Facebook Insights pro zobrazení online časů vašich fanoušků. Zjistěte, kdy jsou online nejvíce. Experimentujte s různými časy. Během špičky. Mimo ní. Po práci. Kolem oběda. Přes týden. Nebo během nedělního fotbalu. Zjistěte, kdy vaši uživatelé reagují nejlépe a vaše nejdůležitější příspěvky zveřejňujte v té době.

Nevíte, jak se pracuje se statistikami Facebooku? Nevadí, ozvěte se mi na ivan@spoteee.com
Nevíte, jak se pracuje se statistikami Facebooku? Nevadí, ozvěte se mi na ivan@spoteee.com

#3: Neprodávejte. Alespoň ne v každém příspěvku

Dejte si pozor na to, aby se z vaší stránky nestala spamovací továrna. Jeden-dva prodejní příspěvky z deseti jsou stále okay. Více už bude překážet vaším uživatelům i Facebooku. Ještě více, když si za ně připlatíte. To pak už se s lepším dosahem rovnou rozlučte. Namísto prodejních příspěvků využívejte více zajímavé nebo zábavné příspěvky. A jestli se výsledky neprokážou ihned, tak nezoufejte. Z dlouhodobého pohledu máte vyhráno.

#4: Přispívejte pravidelně. A tím nemyslím jednou za měsíc

Některá fitness centra mají jenom mrtvé Facebookové stránky. Poslední příspěvek: září 2014. Jiné přispívají jenom jednou za měsíc. Ty jsou taky mrtvé. I když o tom zatím netuší. Facebook odměňuje stránky, které přispívají pravidelně tím, že mají jejich příspěvky vyšší organický dosah. Velké fitness stránky v zahraničí mají klidně i 5-8 postů za týden. Jistě. Nemají na každém z nich právě stovky liků, ale i tyto příspěvky poté vyženou ty úspěšné výše. A o tom to je.

#5: Ptejte se. Nebo raději ne?

Také otevřené otázky nebo otázky s možnostmi přispívají k vyšší interakci vašich uživatelů. Tento jednoduchý tip zvýší komentáře pod příspěvkem a také počet liků, čímž se zvýší také Facebook dosah vašeho příspěvku. Nevěříte? Vyzkoušejte si to sami.

Tip: Zkuste vyzvat vaše fanoušky, ať v komentářích označí své kamarády výměnou za menší dárek? Úspěch zaručen.

 

Virgin Media Best Practices Facebook

Na závěr vás opět zklamu. Facebook dosah se vám nezvýší jen tak

Možná jste si říkali, že když dodržíte těchto pět zásad, bude všechno jako za starých časů. Promiňte. Nebude. Vylepšíte sice organický Facebook dosah vašich příspěvku, ale hráči, kteří si za reklamu připlatí, budou téměř vždy před vámi. Facebook jednoduše chce vaše peníze. Tečka.

Příště si povíme o tom, kdy se Facebook reklama vyplatí. A také proč. Zatím přeji mnoho úspěchů s vylepšováním vašeho organického dosahu a na shledanou příště.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *